Background Image

Blog

featured

Vi är ett gäng kompisar från Dalarna med ett stort intresse för allt som har med racing att göra. De flesta av oss jobbar inom branschen av något slag men vi sysslar också med bilracing, motorcyklar, dragracing och mycket mer på våt fritid.

Vi startade denna sida för alla i Sverige som är intresserade av att tävla inom racing sporten. Vi tänkte först använda den som ett sätt att marknadsföra våra tävlingar/events men sedan gjorde vi om den med syfte att starta en diskussion med likasinnade.

Om du följer oss eller våran blogg så vill vi gärna höra ifrån dig. Kontakta oss via mejl så kan vi utbyta erfarenhet och kanske träffas på nästa event i dalarna eller i andra delar av Sverige.

gänget@teamdeanracing.com

 

team dean racing från dalarna, sverige

Köpa ny bil är oftast en ganska stor investering så det gäller att man tänker på vissa saker innan man bestämmer sig för vilken bil man ska köpa. Jag har ganska lång erfarenhet med detta sedan jag införskaffat ett tjugotal bilar, både nya och begagnade under årens gång. Här kommer några av mina bästa tip till dig som går i köptankar.

Milkostnader för privatleasing

Många gör det misstaget att de felaktigt beräknar antalet mil man tros köra under årets gång för att få ner månadskostnaden. Detta kan ju se fördelaktigt ut på grund av den låga månadskostnaden men kan ställa till det vid årets slut om man kört betydligt mer. De extra milen kan alltså bli mycket kostsamma.

 

Dina behov

En annan sak som är viktigt att tänka på är om bilen du är intresserad av verkligen uppfyller dina behov. Här är några frågor du kan ställa till dig själv.

  • Behöver jag en bensinsnål bil?
  • Behöver jag stort bagageutrymme?
  • Vilken typ av utrustning är viktigt för mig?
  • Vad blir den totala månadskostnaden med skatter och avgifter?
  • Behöver jag en säker bil?

Om bilen inte fyller vissa grundläggande behov kommer du med största sannolikhet att behöva byta ut den, vilket i sig kan bli kostsamt. Det är bättre att tänka långsiktigt och satsa på kvalitet. Det brukar löna sig i längden.

 

Vilket bilmärke ska man välja?

Det finns ett gäng väletablerade bilmärken på marknaden. Det som skiljer dem åt är oftast pris och kvalitet. De dyraste bilmärkena behöver inte alltid vara bäst. Det beror helt på vilka behov du har och om du vill betala lite extra för ett välkänt bilmärke som BMW eller Mercedes.

På senare tid har det kommit ett flertal prisvärde bilmärken som kan vara värda att ta en närmare titt på. Uppstickaren KIA har det gått mycket bra för till exempel och det man hört är att deras bilägare är mycket nöjda. Istället för att satsa på en ny BMW utan extra utrustning så kan du tex få en fullutrustad KIA för samma pris.

senaste kia modellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny eller begagnad bil?

 

Detta är en fråga jag ofta får från mina kompisar i Gävle. Det säljs mindre och mindre begagnade bilar privat i Sverige. Detta för att det är tryggare att köpa genom en bilhandlare. Man får oftast garanti och hjälp om någonting händer. När jag köpte min begagnade VOLVO av Gävle BilOutlet så fick jag garanti. Det kändes också tryggt att de var medlemmar i Motormännen Riksförbund.

När man köper privat så gäller det att man gör en besiktning av bilen så att min inte står där med en trasig bil med dolda fel. Det blir då mycket svårt att få detta lagat eller pengarna tillbaka.

 

Gå hem

Många bilägare spenderar tid och pengar på att reparera sin bil när den väl går sönder. Inte många tänker på att förebygga slitage så att saker slipper att rosta och gå sönder i första taget. Ett av de största slitagen som sker på svenska bilar är alla kemikalier som fastnar på bilen från vägunderlaget. Detta är speciellt vanligt under vintertid då vägarna saltas för att minska antalet olyckor.

Vägsalt

Vägsaltet som används förstör både lack och andra detaljer på bilen om det inte avlägsnas. det gäller att tvätta sin bil ofta under vintertid så att saltet inte tränger ner i lacken och orsakar rostskador.

Ibland så räcker det inte att handtvätta sin bil eller att köra igenom bilen i en biltvätt för att få bort asfalt och vägsalt. Det bästa sättet att avlägsna detta är genom att använda avfettning och sedan högtryckstvätt. Avfattningen bör ske innan själva tvätten. Du kan också polera bilen med vax för att förebygga slitage. Tyvärr så hjälper inte detta ibland speciellt om man bor i norra Sverige. Då kan lackförsegling och bilfoliering va ett bättre alternativ.

mekaniker som äter sin lunch

 

Foliering av bil

Om du behöver extra skydd till din lack so kan du använda dig utav foliering. Detta kan vara ett transparent vinyl skikt eller med färg och dekaler beroende på vad som föredras. Detta ytskikt skyddar inte bara mot vägsalt utan också mot UV strålar från solen som ibland har en tendens att bleka lacken.

Företagsbilar brukar ofta klä in sina bilar med dekaler som marknadsför deras tjänster eller produkter. Ibland så läggs företagsloggan också på bilan för att göra den extra fin.

Kostnaden för foliering brukar ligga mellan 3000 upp till 10000kr för helfoliering. Det är inte alla bilverkstäder som erbjuder denna tjänst så det gäller att hitta någon i ditt område som specialiserar sig i detta.

Verkstäder i Stockholm

Det finns ett flertal verkstäder i Stockholm som jobbar med striping och foliering av bilar bland annat SGS Sweden. De har kunnig personal och använder den senaste utrustningen för att uppnå bästa resultat. jag har själv använt deras tjänster och har blivit nöjd med resultatet varenda gång.

Du kan hitta SGS i Sundbyberg.

 

Järnvägsgatan 11
(Bakom Anti-Corrosion)

172 75 Sundbyberg
Tel: 08-28 31 33
info@sgssweden.se
ÖPPETTIDER:
Mån – Fre 08.00 – 17.00
Lör 10.00 – 15.00

Vi som sysslar med racing och bilsporter av något slag vet hur mycket tid som går åt åt att reparera och fixa diverse fordon och delar. När något går sönder, vilket det ofta gör dagligen, så måste det åtgärdas snabbt innan  det påverkar säkerheten eller orsakar annan skada på fordonet.

Hitta fler tips på motormännens hemsida.

Om man väntar med reparation så kan det orsaka mer skada och då krävs det annu mer tid för att åtgärda det. Detta är också en kostnadsfråga då det gäller att fixa saker snabbt till ett lågt pris. Det är därför det är så bra att ha kamrater som sysslar med liknande saker för då kan man alltid fråga om hjälp antingen med att hitta rätt delar eller själva jobbet.

bildelar till fordon

 

 

Säkerheten först

Vi är ju alla familjefäder vilket gör att säkerheten oftast går först. Vi försöker att aldrig tumma på detta då vi gärna ser vår fr och barn igen. I dalarna så är gemenskap något mycket viktigt så vi ser inget hellre än att alla kommer hem säkra.

sportbilen vi drömmer om för racing

 

För mer info om säkerhet, besök gärna Svenska Bilsportsförbundet.